Julkisen sote-tuotannon hintalappu

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkisti syyskuussa selvityksen, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisyritys tuotti Mänttä-Vilppulassa sote-palvelut verrokkikuntien julkista tuotantoa edullisemmin. Yksityiset sote-toimijat ovat selvityksiä tehneet jo aiemmin, mutta nyt tehdyn selvityksen teki puolueeton THL.

THL:n selvityksessä tutkittiin Mänttä-Vilppulan ja 17 verrokkikunnan sote-kustannuksia vuosina 2012-2013. Mänttä-Vilppulassa palvelut tuottaa Mänttä-Vilppulan ja yksityisen toimijan yhteisyritys ja verrokkikunnissa palvelut tuotettiin julkisen sektorin omana tuotantona. Erot nettokustannuksissa olivat vanhusten hoivassa selkeimmät. Mänttä-Vilppulassa vanhusten hoivan kustannukset tippuivat 16 prosenttia ja verrokkikunnissa nousivat 6-7 prosenttia.

Terveyspalveluissa yhteisyrityksen tuottamien palveluiden nettokustannukset tippuivat yli 8 prosenttia, kun ne verrokkikunnissa nousivat 1-5 prosenttia. Kaikkiaan soten kustannukset Mänttä-Vilppulassa laskivat 8 prosenttia ja verrokkikunnissa nousivat 4-5 prosenttia.

Miten yksityinen toimija pystyy kustannussäästöihin, kun siihen kohdistuu vielä julkisen sektorin tuottajaa tiukemmat henkilöstö- ja tilavaatimukset? Kokemukseni mukaan yksityinen osaa johtaa, resurssoida ja prosessoida julkista paremmin.

Johtamiseen tuodaan järkeviä elementtejä liike-elämästä, jolloin siitä tulee ammattimaisempaa, tavoitehakuisempaa ja politikointi jää vähemmälle. Henkilöstön, tilat ja taloudelliset resurssit yksityisen toimijan on pakko optimoida hyvin, koska taloudellinen logiikka toimii päinvastoin kuin julkisessa tuotannossa; tavoitteena on alittaa budjetti, ei ylittää. Tehokas resurssointi ei ole mahdollista, ellei palvelukokonaisuutta ole mietitty käyttäjäasiakkaan näkökulmasta järkeväksi.

Kun kuntien budjetit ylittyvät nimenomaan sotessa, tulisiko sote-uudistuksessa pikemminkin mahdollistaa kuin torpata näin tehokkaiden tuotantotapojen yleistymistä? Vai saako julkinen tuotanto maksaa mitä vaan? Julkisen sote-tuotannon hintalappu oli THL:n selvityksessä n. 13 prosenttia yksityistä kalliimpi. Ei meillä rahasta pula ole. Järjestä sitäkin enemmän.

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansan vieraskynässä 29.10.2015

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Katso kaikki Blogi.