Paljon hyvää sotessa

Sote-uudistuksen raamit saatiin ratkaistua noin kymmenen vuoden selvitysmaratonin päätteeksi ankarassa loppukirissä, jossa oli tönimistäkin havaittavissa. Maalin kuitenkin päästiin ja ajatukset ovat soten seuraavissa välierissä, joissa raamiratkaisut konkretisoituvat. Peruskestävyyttä ja kiriherkyyttä tarvittaneen välierissäkin, mutta kyynärpäätaktiikan toivoisi pysyvän oppositiokatsomon puolella.

Sote-uudistuksessa on paljon hyvää. Vaikka sote-alueiden optimaalisesta määrästä käytiin ja käydään kovaakin keskustelua, on 15 alueen malli varmasti nykyistä 150 parempi. Vielä parempana tuloksena näen kuitenkin hallitun valinnanvapauden niissä sote-palveluissa, joihin se aidosti sopii.

Se, että asiakas voi valita tarvitsemansa palvelun julkisen, kolmannen ja yksityisen sektorin tuottajilta, tulee kehittämään sosiaali- ja terveyspalveluja nopeammin kuin mikään hallinnollinen uudistus.

Onhan se nyt kovin kummallista, että esimerkiksi koko ikänsä vanhempansa tunteneet ja heitä niin pitkään kuin mahdollista kotona hoitaneet lapset voivat välillä hyvin vähän vaikuttaa siihen, mihin vanhustenhoidon yksikköön heidän vanhempansa menevät.

Osaa tuottajista asiakkaan valinnanvapaus pelottaa. Vähenevätkö palvelujemme käyttäjät? Pitääkö meidän markkinoida palvelujamme? Joudummeko muuttamaan toimintatapojamme? Onko palveluprosessimme, asiakastyytyväisyytemme ja kustannusrakenteemme kilpailukykyinen suhteessa kilpailijoihin? Nämä ovat minusta erittäin tervetulleita pohdintoja, koska näen jokaisen kysymyksen parantavan soten tuottavuutta ja säästävän siten yhteisiä rahoja.

Sote-palvelujen käyttäjäasiakkaalle ei ole tärkeintä se, onko tuottaja julkisen, yksityisen vai kolmannen sektorin toimija. Asiakkaalle – sinulle ja minulle – on tärkeintä se, että saamme tarvitsemamme täsmä- tai kokonaispalvelun kohtuullisella aikataululla kohtuullisin kustannuksin ystävällisen ja asiantuntevan asiakaspalvelun kera.

Suomesta löytyy onnistuneita esimerkkejä muiden toimialojen avaamisesta kilpailulle. Telemarkkinakaan tuskin olisi kehittynyt nykyiselle tasolle, mikäli se olisi säilynyt valtio- ja aluejohtoisena.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Katso kaikki Blogi.