Maksaisitko 1000€/kk ikäihmisten tehostetusta palveluasumisesta saamasi palvelusetelin päälle?

Allekirjoittaneen harventuneesta SOTE-kommentoinnista ja bloggailutauosta ollaan oltu huolissaan. Olen kevään ja syksyn keskittynyt enemmän taustavaikuttamiseen kuin julkiseen kirjoitteluun, mutta tässäpä nyt melko suorasanaista pohdintaa ikäihmisten tehostetun palvelusetelin arvosta Hämeenlinnassa.

1. Ikäihmisten tehostetun palvelusetelin arvo on ollut Hämeenlinnassa n. 70€/vrk.
2. Muutama kk sitten toteutetussa ko. palvelun kilpailutuksessa tuottajien keskihinta oli n. 120 €/vrk. Sattuneista syistä Hämeenlinnassa ei ole juurikaan käytetty tehostetun palveluasumisen palveluseteliä, koska maksettavaa itselle jäisi n. 50€/vrk eli 1500 €/kk. Ihan kaikki hämeenlinnalaiset ikäihmiset eivät taida olla vuorineuvoksia tai hyvin menestyneitä yritysjohtajia.
3. Ikäihmisten lautakunta päätti hiljattain korottaa tehostetun palveluasumisen palvelusetelin arvoa ja se on jatkossa 92 €/vrk. Edelleen seteliä käyttävän omasta kukkarosta jää maksettavaksi 1000€/kk, mikä on vieläkin kohtuuton summa suurimmalle osalle ikäihmisiä.

Johtopäätös: Ikäihmisten tehostetun palveluasumisen setelin edelleen matala arvo Hämeenlinnassa rajaa voimakkaasti sitä joukkoa, joka voi sitä oikeasti hyödyntää.

Allekirjoittanutta pohdituttaa, paljonko on Hämeenlinnan kaupungin oman tehostetun palveluasumisen vrk-hinta? Voin lyödä isosta summasta vetoa, että mikäli hinta on laskettu oikein (mm. hallinto- ja kiinteistökulut jyvitetty hintaan), se on huomattavasti suurempi kuin markkinoiden keskihinta 120 €/vrk. Veikkaukseni on, että HML kaupungin oma tuotanto on vähintään 40€/vrk kalliimpaa kuin markkinoiden keskihinta.

Miten tämä hyvät päättäjät ja virkamiehet voi olla näin vaikeaa STM:n Palvelusetelipilottikaupungissakin? Laittakaa sähköisen setelin arvoksi vähintään 110 €/vrk, niin ikäihmiset alkavat olla tasavertaisessa asemassa valinnanvapauden suhteen ja tuottajatahojen (julk+yks+kolmas) kesken alkaa tulla aitoa kilpailua siitä, kuka asiakkaat saa.

Uskon 100% siihen, että tällä mallilla saataisiin nimenomaan tämän palvelun vuosikustannuksia HML:ssa tippumaan. Mikäli asiakas lisäksi haluaa, että paplarit laitetaan päähän aamuisin, kynnet lakataan ja lounaalla nautitaan shampanjaa, siitä voi kukin kykynsä mukaan maksaa vaikka 30-100€/vrk ns. normitason päälle.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Katso kaikki Blogi.